okres Semily – příspěvková organizace

Na přelomu září a října se naše škola vypravila na harmonizační pobyt. Cílem pobytu bylo začlenit prvňáčky a poznat spolužáky i učitele v jiném prostředí. Základnou pobytu se stal hotel Ort, který leží v polích mezí Kostí a Humprechtem.

V pondělí jsme odjeli od školy po osmé hodině ranní. U hotelu jsme byli asi za dvacet minut. Netrvalo dlouho a děti se zabydlely v útulných pokojíčcích s vlastním sociálním zařízením. Po krátkém seznámení s prostředím proběhlo losování dětí do 4 týmů pomocí barevných kartiček (červená, žlutá, modrá, zelená).

V dopoledním programu byly pro dvě skupiny připraveny seznamovací hry a netradiční hry – branball. Nad zařazení branballu jsem váhala z důvodu náročnějších pravidel. Děti ale zvládly hru bezvadně! Druhé dva týmy se zabývaly problematikou středověku. S milou paní Mgr. Ivanou Bérešovou (tímto jí moc děkuji za spolupráci) tvořily plakáty na zmíněné téma. Obě skupiny se po 45 minutách vystřídaly. Po výborném obědě jsme se vydali ve velkém větru ke Kosti, kde pro nás byla perfektně nachystaná trať na orientační běh od pana Mgr. Filipa Stárka. Také moc děkuji, že si na nás udělal čas a seznámil děti s tímto sportem. Děti se ve dvojicích (starší + mladší) vydaly na trať, která měřila okolo 4 km. Někdo závodil, někdo stihl i houbařit. Každý si to užil po svém 🙂 Když dorazila poslední dvojice, bylo vyhlášeno hledání pokladu v podobě krabice se sušenkami. Dětem nedělalo nejmenší potíž tuto krabici vypátrat – když jde o sušenky… 🙂 Potom, co jsem všechny sušenky snědli, vyrazili jsme na cestu zpět. Cestou nás chytl velký liják, ale nám to nevadilo. Odměnou nám byla dvojitá duha, která se objevila na obloze. Byl zde nápad jít hledat hrnec zlata na její konec, ale hladové žaludky rozhodly pro hotel. Na hotelu jsme se převlékli do suchého oblečení a šli na večeři. Všimli jsme si, že dětem celkem chutnalo, když byly pěkně vyfoukaní a vyběhaní… 🙂 Po večeři proběhla prezentace středověkých projektů. Děti si zahrály deskové a jiné hry a pomalu jsme se chystali ke spánku. Sem tam byla nějaká ta slzička, ale první noc proběhla bez větších problémů.

FOTOGRAFIE Z POBYTU

Druhý den se odehrával v horolezeckém duchu. Každá skupina strávila 90 minut na blízké horolezecké stěně v Sobotce. Ke stěně vede krásná pěšina v polích. Děti po cestě navštívily  zámeček Humprecht a byla pro ně připravena i poznávačka roslin a zvířat. Zbylé skupinky tvořily na hotelu domečky pro zvířátka z přírodnin. Po večeři jsme čekali na tmu. Pro děti byla nachystána stezka odvahy (v areálu hotelu) s poznávačkou hradů a zámků. Děti chodily ve dvojicích po svíčkami vyznačené cestě. Nikdo naštěstí nebrečel 🙂

Ve středu se mělo kazit počasí. Využili jsme lepšího dopoledního počasí pro výlet do vyhlášené cukrárny v Sobotce. Děti, jak je jim dobrým zvykem, vykoupily půl cukrárny a poté se vrhly na Infocentrum. Krásnou procházkou jsme se vrátili na hotel, kde jsme se naobědvali, uklidili, zabalili a čekali na autobus do Přepeř.

Jelikož mám tu možnost se k pobytu vyjádřit, tak mohu říct, že jsem měla na začátku obavy. Obavy z toho, jak to zvládneme, aby se dětem program líbil, nikdo se nebál…aby vše klaplo co nejlépe. Teď můžu s radostí napsat, že nebyl sebemenší problém. Na hotelu vše probíhalo bez problémů. Líbilo se mi, jak si děti pomáhaly. Jak se starší děti staraly o mladší. Všechno bylo tak, jak jsme se domluvili. I když se vždy najdou výjimky, které zlobí, hodnotím vše kladně.

Ráda bych ještě napsala, že jsou Vaše (a vlastně i trochu naše 🙂 děti neskutečně bojovné a odvážné. Ty výkony, které jsem mohla pozorovat během kurzu byly neskutečné! Každý máme hranice jinde. Někdo bojoval s menším strachem, někdo s větším. Děti byly unavené, ale nikdo nic nevzdal!! Někdo byl možná i poprvé tak dlouho bez rodičů a i tomu patří ohromný respekt. Po stránce sebeobsluhy nebyly také žádné problémy. Toho si ohromně cením a vážím. Jsem ráda, že jsem prožila super tři dny s tak bezvadnými dětmi.

SLOŽENÍ SKUPIN:

SEZNAM POKOJŮ

ORIENTAČNÍ BĚH – 30. 09. 2019 – Okolí hradu Kost – VÝSLEDKY ZDE

Print Friendly, PDF & Email