okres Semily – příspěvková organizace

28. 9. 2018 se Jirka zúčastnil Memoriálu Jaroslava Tůmy v Plazech na Mladoboleslavsku.

Byla to soutěž v požárním sportu v běhu na 60 m s překážkami.

Je to trať dlouhá 60 m, závodník musí přeskočit (překonat) 70 cm vysokou překážku, za ní sebere připravené hadice. S nimi přeběhne 2 m dlouhou a 80 cm vysokou kladinu, poté spojí hadice k sobě, jednu koncovku zapojí na připravený rozdělovač a poslední k proudnici, kterou si nese za opaskem.

Jde o individuální závod, kdy má každý závodník dva soutěžní běhy (pokusy) a ten lepší se počítá.

Jedná se o jednu z disciplín hasičského sportu, ve které nejlepší dorostenci a dospělí soutěží až na celorepublikové úrovni, koná se mistrovství světa i olympijské hry. Na letošním mistrovství světa v září družstvo mužů České republiky dokonce vybojovalo zlatou medaili a ženské družstvo stříbro.

Pro děti je tato disciplína trochu přizpůsobena oproti dospělácké a je to, pro ty kterým nadšení vydrží, příprava do starších kategorie.

Tento běh byla Jirkova premiéra v této disciplíně. Jel tam víceméně nasbírat zkušenosti. Přesto se mu podařilo ve své kategorii, tedy mladší žáci (děti do 12-ti let), zvítězit. Samozřejmě to jen náhoda nebyla, Jířa letos dost poctivě trénoval. Budeme moc rádi, když mu nadšení i úspěchy vydrží.

Print Friendly, PDF & Email