okres Semily – příspěvková organizace

Termín: 15. 11. 2022
Msto: ZŠ Přepeře

Úterní odpoledne 15. 11. měli žáci naší školy zpestřené zábavnou besedou, nebo spíše představením dětských knih, s paní spisovatelkou M. Fišarovou. Ta sama je bývalou učitelkou, takže školní prostředí je jí blízké a odráží se často v námětech jejích knížek.

Paní spisovatelka nepřijela do přepeřské školy sama, spolu s ní nás navštívil pan herec Miroslav Reil. Jestliže povídání paní spisovatelky bylo zajímavé a interaktivní, projev pana herce nás všechny ohromil nejenom zvučným hlasem, ale především zábavným hereckým ztvárněním vyprávěných příběhů. Jako první nám byla představena novější knížka s názvem Kanálníčci, která vypráví o dobrodružstvích různých strašidel z podzemí. Pan Reil nám předvedl Smraďoucha, strašidlo vyžívající se v nasávání různých pachů. V příběhu šlo konkrétně o tlející žábu v tašce jistého žáka Jakuba, která se pochopitelně nelíbila paní učitelce, natož panu řediteli.

Po zábavném příběhu o strašidlech z podzemí nám protagonisté besedy názorně předvedli různá stádia výroby knížky. Děti se seznámily s postupem tisknutí a ořezáváním stránek a samy povídaly, k čemu jednotlivé části knihy slouží.

Další ukázka z tvorby paní spisovatelky byla z knížky Kája a Claudie. Příběh dvou sourozenců utíkajících z domova a bloudících lesem děti opět zcela pohltil. Není divu, divadelní podání pana Reila zaujalo i dospělé. Ke konci besedy byl prostor k prohlédnutí a krátkému prolistování dalších knížek a jejich případnou koupi.

Pořad se u dětí i u nás učitelů setkal s velkým ohlasem a s paní spisovatelkou Fišarovou budeme dále s radostí spolupracovat.

Print Friendly, PDF & Email